Perhosefekti haastattelee
Juttu on julkaistu marraskuussa 2007
Lumiukkokööri perhepotretissa
RAIJA MIKKOLA joulutunnelmissa
Cockerspanieli Laikku  tervehtii vierasta sirosti häntäänsä heiluttaen. Sillä on kaikin puolin hyvinkasvatetun perhekoiran elkeet. Vieraalle jää hyvin tilaa riisua kenkänsä.

Koiran emäntä, Raija Mikkola, on kattanut olohuoneeseen jouluisen glögipöydän, josta ei puutu väriä ja hauskoja yksityiskohtia, mutta jotain puuttuu: kiilto.

- En pidä kiilleliimoista ja mitä kiiltäviä hileitä kaupoissa nyt myydäänkään, sanoo Raija.
Glögikattaus

Pöytää kansoittavat hauskat lumiukot, pitkäpartainen joulupukki ja pulleat punaiset tonttu-ukot. Tämän naisen käsissä syntyy vaikka mitä, onhan hän ommellut ammatikseen jo lähes neljäkymmentä vuotta.


Raija aloitti ompelemisen ensin kotona, mutta työpaikan osoitteeksi tuli pian Tampereen Tohloppi. Raijasta tuli TV2:n ensimmäinen ompelija. Siinä työssä hän viihtyi 37 vuotta.

- Suomi Filmin puvut siirtyivät ensin Tamvisiolle ja siitä TV2:lle. Niitä sitten muokattiin - tuunattiin, kuten nykyään sanotaan - tarpeen mukaan eri ohjelmiin, kertoo Raija.

- Ihmiset olivat Suomi Filmin aikaan aivan eri muotoisia kuin nykyään, naisillahan oli vyötärö. Käytettiin korsetteja, mikä jäi myöhemmin pois.
Lumiukot
Raija ja lumiukko.
Työ television ompelijana oli monipuolista ja haastavaa. Vaatteiden lisäksi ompelijat valmistavat monenlaista rekvisiittaa. Raija on mm. ommellut Pikku Kakkosen logosta tutun Heikki-hahmon kangasnukeksi.

- Jokainen työpäivä oli erilainen ja nautin työstäni suunnattomasti, sanoo Raija, vaikka on jo vähitellen alkanut nauttia myös eläkkeellä olemisesta. Cockerspanieli Laikku ulkoiluttaa emäntäänsä ja ahkerille käsille riittää tekemistä.

Raijan ompelukone on ahkerassa käytössä ja sillä syntyvät niin vaatteet kuin vaikkapa omin jaloin seisovat kankaiset herkkutatitkin. Juuri naapurinrouvalle lahjoitettu  ommeltu tatti johdatti haastattelijan Raijan luo.

Työhuoneesta ei saa ottaa kuvaa, vaikka se on täynnä innostavia materiaaleja. Osa on kierrätystavaraa, osa saatu lahjaksi. Raijan ystävät osaavat tuoda hänelle käyttökelpoista tavaraa, joka muuten saattaisi päätyä haaskuun.

- Minulla tapani työskennellä on sellainen, että silppua vain putoilee ympärille kun ryhdyn hommiin, Raija nauraa.

Kun Raija ei istu omassa ompeluhuoneessaan, hän neuloo. Seinillä on myös itse maalattuja kauniita tauluja ja luonnonmateriaaleista syntyy mm. kransseja.

Raijalla on kaksi poikaa ja kuusi lastenlasta. Käsityökorin sisällöstä päätellen lisääkin on luvassa:
Sukat uudelle tulokkaalle
Raija ehti urallaan ohimennen myös esiintymishommiin: Voit bongata hänet taidekerhon vetäjänä ohjelmassa Sisko ja sen veli (YLE:n Elävä arkisto).
Raijan glögikattaus
Glögipöytä Kattauksessa on käytetty raikkaita perusvärejä. Punainen ja valkoinen erottuvat kauniisti syvän sinistä pöytäliinaa vasten. Joululiinan ei siis aina tarvitse olla jouluisen punainen! Kattauksessa on runsaasti yksityiskohtia ja väriä, mutta "bling bling" loistaa poissaolollaan. Kimalteita ei ole käytetty lainkaan. Kokonaisvaikutelma on tunnelmallinen, mutta hauska.
Huopasydamet pöydällä Sekä lasiset tuikkulyhdyt että punaiset huopasydämet erottuvat kauniisti sinistä pöytäliinaa vasten. Huopasydämiä voisi kenties käyttää myös lasinalusina?
Pienet kattausliinat Glögilasien alla on pyöreät joulunpunaiset kangasliinat. Ne toimivat sekä lasinalusina että kertakäyttölautasen kestokäyttöisinä korvikkeina.
Pikkuliinat Pikkuliinoja koristaa pipariaiheinen kuvio, joka on applikoitu silitettävää liimakangasta apuna käyttäen.
Pipari ja pipari Kaksipuoleinen liimakangas on kiinnitetty ruskean kankaan taakse silittämällä, kuvio piirretty piparkakkumuotin avulla ja leikattu saksilla irti kankaasta. Kiinnittäminen punaiseen liinaan tapahtuu kätevästi silittämällä. Pikkuliinojen reuna on huoliteltu koristetikkaamalla valkoisella langalla.
Tontut ja lumiukot Lumiukot ja tontut on tehty fleece-kankaasta. Runkona toimii vessapaperirulla. Kokoaminen on tehty liimapistoolilla. Lumiukkojen hatut on virkattu mustasta villalangasta.
Punainen tonttu Kokopunainen tonttu istuu mustikavarpukranssin keskellä.
Lumiukko Myös lumiukko poseeraa mustikanvarpukranssin kanssa.
Koivunoksakranssi Koivunoksakranssi on tehty päiväkävelyllä poimituista pudonneista koivunoksista. Valkoinen huurre on tehty tavallisella lateksimaalilla sivelemällä. Koristeena askarteluliikkeen koristemarjoja.
Mustikanvarpukranssi Myös mustikanvarpukranssi on viimeistelty valkoisella maalilla. Valkoinen tuo esiin varpujen kauniit muodot ja korostaa niiden vihreyttä. Koristeena huovutusvillapalloja ja vihreä silkkinauha.
Lumiukot
Lumienkeli Raija on taitava enkelien tekijä. Kirpputorinukke saa Raijan käsittelyssä ylleen upean enkeliasun.
Kesäinen kukkakranssi Taitavissa käsissä syntyvät myös kukkakranssit.
Pannulaput Joululahjavinkki! Poppanakuteesta ommellut pannulaput.
Patakintaat Joululahjavinkki! Patakintaat vanhojen nuhraantuneiden tilalle.
Kaurapussit Joululahjavinkki! Ihanan pehmeästä fleece-kankaasta ommellun kaurapussin voi lämmittää mikrossa, mutta varovasti, koska fleece on keinokuitua ja kärsii liiasta kuumentamisesta.
Lumiukot
Raijan tekemät pannulaput, patakintaat, tontut, enkelit, kranssit ja kaurapussit löydät myös Puodista,
joka on Raijan ystävän, Raili Viipurin, hauska monitoimimyymälä Tampereen Peltolammilla.
Raija kehuu erityisesti Puodin hauskaa sisustusta.

Puoti-kahvila tarjoilee viikolla maittavaa lounasruokaa, iltaisin ja viikonloppuisin siellä voidaan
järjestää kokouksia tai pienimuotoisia juhlia. Sunnuntaisin Puoti muuttuu lahjatavarakaupaksi,
johon tulee jatkuvasti lisää joululahjoja eri käsityöntekijöiltä.

Puoti sijaitsee Tampereen Peltolammilla, legendaarisen Peltolammin Saluunan kiinteistössä (Säästäjäntori 1)
ja on avoinna arkisin 9-17, lauantait suljettu, sunnuntaisin 12-16.
Kannattaa pistäytyä vilkaisemassa yhden naisen unelmakahvilaa.
Lähetä kommentti
Paluu Perhosefektin pääsivuille