Perhosefekti haastattelee
Haastattelu julkaistu tammikuussa 2008
Pommern
Risto Vesolan laivat
Risto Vesola perheineen teki lomamatkan Ahvenanmaalle kesällä 1978. Bomarsundin linnoitus kuului retkiohjelmaan, samoin Pommern-laiva ja merenkulkumuseo.

Risto Vesola ja Pommernin pienoismalli
Ristoa ovat aina kiehtoneet meri ja laivat, joten kuinka ollakaan, hän alkoi matkan jälkeen katsella mökin pihapiiristä löytynyttä leppäpölkkyä sillä silmällä. Pölkystä alkoi muotoutua laivan runko. Tarkkoja Pommernin piirustuksia Ristolla ei ollut, mutta hän otti silmämääräisesti mallia kesälomamatkalla napsituista valokuvista.

Kun kesä loppui ja Tampereen vesilaitoksen insinöörin oli aika palata kaupunkiin työnsä ääreen, laivanrakennus jatkui kerrostaloasunnon parvekkeella, missä Risto väsäsi laivaansa välillä jopa pilkkihaalarit päällä.

Laiva valmistui seuraavan kesän alussa ja se todettiin merikelpoiseksi. Kovaa sivutuulta pienoislaiva ei tosin kestä, vaikka vesillelaskua varten siinä onkin painava metallinen lisäköli.

Purjealus oli ensimmäinen laatuaan, mutta on Risto sitä ennen ja sen jälkeenkin veneitä ja laivoja rakentanut. Joka kesä syntyy mökkirannassa tuohipurjeisia kaarnalaivoja lapsenlapsille ja kaupunkiasunnon kaapinperukoilla odottaa kokoamista Wasa-laivan pienoismalli. Pienoismallipaketti muoviosineen ei kuitenkaan tunnu houkuttelevan yhtä paljon kuin itse tehtyjen veneiden rakentaminen.

Pommern
Pommern, kaunotar
Pommernin pienoismalli
Mittasuhteet eivät ole täysin samat kuin aidossa Pommern-laivassa, mutta melkoinen kaunotar tästäkin nelimastoparkista tuli. Laivan korkeus on noin metri.
Pommernin pienoismalli, lähikuva 1
Takakannen alle kätkeytyy konehuone kauko-ohjattavine servomoottoreineen.

Laiva on tarkoitettu purjehtimaan meressä, vaikka se onkin viihtynyt jo vuosikaudet "telakalla" takanreunuksella. Vesillelaskua varten laiva tarvitsee erillisen, painavan metallikölin, joka ruuvataan kiinni aluksen pohjaan.
Pommernin pienoismalli, lähikuva 2
Kaikki laivan yksityiskohdat on tehty kotona, omin käsin puusta, nauloista, langasta, rautalangasta, kipsimassasta, liimasta, maalista... Mitään ei ole ostettu askarteluliikkeestä valmiina.
Pommernin pienoismalli, lähikuva 3
Viehätys piilee yksityiskohdissa.
Pommernin pienoismalli, yksityiskohta Pienoismalli vaatii ajoittain pikkutarkkaa puhdistamista pienellä siveltimellä. Se kerää tyylikkäästi ajan patinaa omiin oloihinsa jätettynä.
Pommernin pienoismalli, lähikuva 4
Laivan köysistön rakentamiseen on kulunut kymmeniä metrejä kalastajanlankaa.
Pommernin pienoismalli, lähikuva 5
Noin 5 cm korkea ankkuri on itse hitsattu metallipaloista.
Pommernin pienoismalli, lähikuva 6
Keulakuva on valmistettu kipsimassasta ja siinä näkyy, kuinka kipsi ja puu elävät aavistuksen eri tavalla kosteusvaihteluiden mukana.
Pommernin ruori
Pommernin pienoismalli, lähikuva 7

Pommernin pienoismalli, lähikuva 8Pommernin pienoismalli, lähikuva 9
Noin sentin korkuisessa ovessa laivan kannella on toimivat saranat.
Pommernin pelastusveneet
Pelastusveneillä on pituutta noin 4 cm.
Pommernin purjeet Riston vaimo Eija ompeli purjeet Riston piirtämien kaavojen mukaan.

Laivan rakentamisen aikoihin internetistä ei vielä tiedetty mitään, joten mallikuvat takilan köysistöön ja purjeisiin löytyivät kirjastosta, vanhoja purjealuksia esittelevistä kirjoista.
Pommernin purjeet, kuva 2 Lippu ja köysitikkaat.
Pommern
Muut laivat
Kauko-ohjattava purjevene
Jo ennen monimastoista laivaa Ristolta oli syntynyt purjevene, jonka purjeet on ommeltu ja suunniteltu oikeassa purjeompelimossa Tampereen Epilässä.

Purjealuksessa kauko-ohjaus, joka käskyttää kahta pientä servomoottoria kääntämään peräsintä haluttuun suuntaan. Purjevene tekee edelleen joka kesä pari pientä purjehdusmatkaa mökkirannassa.
Kauko-ohjattava kaljaasi
Troolari on itse suunniteltu ja omin käsin valmistettu alusta loppuun. Moottori tosin on peräisin Mecano-rakennussarjasta. Kauko-ohjaus kääntää pienen servomoottorin avulla ajovivun johonkin kolmesta asennosta: eteenpäin, seis, taaksepäin. Toinen servomoottori ohjaa peräsintä.

Potkurin kanssa ongelmaksi muodostui merivesi, joka väkisin pyrki potkurin vartta pitkin konehuoneen puolelle, vaikka varsi kulkee rasvalla täytetyn kupariputken läpi moottorille.
Piparkakkulaiva
Kokeilijan mieli ei lepää joulunakaan. Ohjaamon katolla oloaan helpottava tonttu ei oikeasti käyttäydy sopimattomasti, vaan kyseessä on tuikkukynttilän poikki polttama mastovaijeri.
Piparkakkulaivan neitsytmatka Piparkakkulaivan neitsytmatka oli hyvin lyhyt tapahtuma. Vesillelasku oli vähällä jäädä ikuistamatta valokuvaan, sillä laiva alkoi välittömästi upota ja liueta veteen. Nopean toiminnan ansiosta kamera kuitenkin saatiin paikalle viime hetkessä ennen aluksen vaipumista aaltojen kylmään syleilyyn.
Pommern
Lähetä kommentti
Paluu Perhosefektin pääsivuille