Perhosefektin kierrätys- ja ekoilusivut

Lahjaideat
kierrätys- ja ekoilusivut.
Tervetuloa penkomaan!

Logoa klikkaamalla pääsivulle
Tämä sivu viimeksi päivitetty
7.1.2010


Artikkelit Materiaalit Sisustus Ohjeita Haastattelut
Jouluaskartelu Pääsiäisaskartelu Muut juhlat Kuvia
Uusi blogi
Lahjaideat Virkkaus- ja neulontaohjeita Vanha blogi Linkit
Ota yhteyttä!Pakkauksissa on eroa
Sukat lahjaksi - tylsyyden huippu?
Puliseva pullolahja - yäk, vai onko sittenkään?
Joululahjakrapula
Alle kouluikäisten lahjontaaPakkauksissa on eroa


Vaatimatonkin lahja tuntuu ylelliseltä, kun sen saa kauniisti ja kekseliäästi pakattuna. Tunnen harvoja ihmisiä, jotka pystyvät tuosta vain heittämään menemään kauniin ruusukkeen lahjapakkauksen päältä. Useimmilla on tarve taitella kaunis käärepaperi talteen mahdollista jatkokäyttöä varten. Onpa kauniisti pakattu lahja joskus jäänyt jopa pitkiksi ajoiksi kokonaan avaamatta kun sellofaanin alta näkee kyllä mitä paketti pitää sisällään, mutta on sääli rikkoa taidokasta lahjapakettia.

Joskus on saattanut käydä niinkin, että kaunis mutta avaamaton paketti (siis sellainen sellofaanikääreinen) on annettu eteenpäin, kun omassa taloudessa kyseistä tavaraa ei ole ihan niin kipeästi tarvittu... Koska kyse on pohjimmiltaan mielihyvää tuottavasta antamisen ja saamisen rituaalista eikä tavarapulasta, niin miksei kauniita mutta jokseenkin turhia lahjoja muka voisi yhtä hyvin kierrättää sellaisenaan? Onhan se tavallaan noloa, mutta toisaalta järkevää ja ekologistakin.

Lahjojen antaminen ja saaminen kuuluu rituaalinomaisesti tiettyihin tilanteisiin. Lahjan tarkoituksena on ilahduttaa antajaa ja saajaa. Kolmekymmentä käyttämätöntä tuoksukynttilää ja kausiluontoista koriste-esinettä kaapin ylähyllyllä ei kuitenkaan useimmissa talouksissa saa aikaan merkittävää ilahtumista. Lahjan antaminen ja saaminen on kuitenkin mukavaa, kun sen oikein oivaltaa.


***

Koska siis pakkauksella selvästi on väliä, niin ehkä kannattaisi itse lahjan lisäksi panostaa myös pakkauspuoleen, kuten vaikkapa kunnolliseen lahjalaatikkoon?

Kaikilta kun sellofaanin kanssa rapistelu ei suju yhtä taidokkaasti kuin Pentikin lahjapakkaajilta. Yhdeltä jos toiseltakin pehmeän paketin pakkaajalta meinaa myöskin mennä sormi huteran lahjapaperin läpi juuri kun lahjakäärö on vihdoin valmis ojennettavaksi.


Ratkaisuja paketointiin:


Kauniiseen kangaspussiin (tai yksinkertaisesti kankaanpalaan) pakatussa pehmeässä lahjassa ei ole paketin repeytymisen ongelmaa.

Räikeästä ja rujosta pahvipakkauksesta (jäätelö-, kenkä-, kodinkone tms. laatikosta) joka normaalisti lentäisi kertakäytön jälkeen roskikseen tai pahvinkeräykseen, voi maalin ja/tai kauniin kankaan/paperin avulla tehdä monikäyttöisen kestohyödykkeen.

Keskimmäisessä kuvassa laatikko on saanut pintaansa ensimmäisen maalikerroksen, kolmannessa maalaus on viimeistelty palalla kangasta ja lahjalaatikko on viimeistä silausta vaille valmis.


Lahjalaatikon tekeminen kuva 1Lahjalaatikon tekeminen kuva 2Lahjalaatikon tekeminen kuva 3

Kunnolliselle, nätille laatikolle löytynee käyttöä juhlan jälkeenkin eikä lattialla seilaa niin paljon roskikseen menevää paketointisilppua. Laatikko on myös helppo avata ja sulkea.


Vinkki pienten lasten vanhemmille:

Lelujen ei ole pakko tulla lahjapaperin alta esille tuhanteen turhauttavaan muovikuoreen, rauta- ja silikonilankaviritelmään ja avaamiskelvottomiin myyntipakkauksiin kiinnitettynä.

Myyntipakkauksen voi avata jo etukäteen. Samalla poistetaan turhat pakkausmateriaalit ja otetaan ohjeet talteen.

Aikuinen saa tilaisuuden koota ja tarkastaa lelu kaikessa rauhassa. Tämän jälkeen lelun voi pakata uudelleen kestävämpään ja helpommin avattavaan itse tuunattuun laatikkoon, josta tulee lelun "koti" toisin kuin pikavauhtia roskaksi muuttuvasta myyntipakkauksesta. Tulee paljon vähemmän lattialla lainehtivaa roskaa, jonka mukana roskikseen menee usein myös tarpeellisia osia ja käyttöohjeita siinä juhlinnan tuoksinassa.


LISÄÄ PAKKAUSIDEOITA LÖYTYY MM. EARTHEASY-SIVUSTOLTA.Kysyttävää?


Sukat lahjaksi - tylsyyden huippu?

Sukkia, sukkia, sukkia

Tylsempää kuin sukkalahjan saaminen on sukkien ostaminen itselleen. Sukat lahjapaketissa hakkaavat mennen tullen uuden partaveden käyttämättömien partavesipullojen rivistöön. Eipä tuoksusaippuassa ja naurettavan pikkuruisessa käsipyyhkeessäkään paljon hurraamista ole. Suuntaa siis reippaasti sukkaosastolle tai neulo itse pehmeä paketti. Varsinkin leikki-ikäiset ovat kovia sukankuluttajia (ja sukkien hukkaajia), joille persoonallisen näköiset saapassukat ovat tarpeen.


Kysyttävää?Puliseva pullolahja - yäk, vai onko sittenkään?

Riippuu siitä mitä pullossa on. Lahja on yleensä mieluinen, kun sille on käyttöä ja se on jotain, mitä ei normaalisti itse raaskisi itselleen ostaa, ei sitten millään. Hienoa olisi, jos lahjan voisi käytön jälkeen kierrättää hyvällä omallatunnolla.

Pullolahja täyttää helposti edellämainitut vaatimukset. Sisältö syödään tai juodaan, pullo palvelee aikansa koriste-esineenä ja lopuksi sen voi viedä lasinkeräykseen ilman, että lahjan antaja juurikaan loukkaantuu. Koristeluun ja paketointiin voi käyttää niin paljon mielikuvitusta kuin suinkin löytyy tai sitten pullo ei omassa yksinkertaisessa kauneudessaan tarvitse mitään ylimääräisiä kääreitä.

Raaskitko itse ostaa arkena kaupassa käydessäsi aitoa tyrnimehua (hienoimmat maksavat 11e/4dl) tai karpalomehua (erinomaista virtsavaivoihin)? Entäpä isoa purkillista aitoa kotimaista hunajaa? Veikkaan, että tulee useimmiten vertailtua vain appelsiinituoremehujen tarjoushintoja. Vilkaisetko ruokaöljyä valitessasi  extra virgineihin päinkään?

Sekä mehut että öljyt ovat erinomaisia ylellisyyslahjoja. Ne tulee käytettyä perustarvikkeina, vaikka lahjan saaja ei erityisesti niiden erityisominaisuuksia osaisi arvostaakaan. Jos arvostaa, niin silloinhan lahjavalinta osui kohdalleen!

Kummalliset gourmet-hillot, marinoidut valkosipulinkynnet ja homejuustot eivät ole aivan yhtä varma valinta, mutta ovat erinomaisia lahjoja silloin, kun tiedät, että lahjan saaja ihan oikeasti popsii moisia kummallisuuksia.

Alkoholi on nykyään niin halpaa, että se lahjana painii samassa sarjassa halvan ulkomaisen tuoksusaippuan kanssa. Melko arkista ja mielikuvituksetonta, ellei kyseessä sitten ole jokin tarkasti talteen laitettava harvinaisuus lahjaksi todelliselle viinien harrastajalle tai meneillään olevaan juhlakauteen kiinteästi liittyvä juhlajuoma, kuten glögi.

(Meille saa aina antaa lahjaksi glögiä tai punkkua, vink vink :).


Kysyttävää?


Joululahjakrapula

Auta armias, taas tulee joulu. Jos se olisikin vain sitä kynttilöiden valossa tunnelmointia, kirjojen lukemista ja suklaansyöntiä, niin mikäpäs siinä, mukavaahan se olisi. Kirkossakin voi käydä tai katsella televisiosta joululaululaulajaisia (kiva sana, muuten!), jos ei viitsi tupata livenä paikanpäälle oman paikkakunnan kirkkoon. Perinteiset jouluruuatkin uppoavat parina kolmena päivänä, jos niitä ei ole mähkinyt etukäteen siellä sun täällä jo edeltävinä kahtena kuukautena. Joulusiivous on voimanponnistus, mutta on tietenkin mukavaa olla siistissä kodissa kun se on saatu tehtyä. Mutta kun... on se lahja-asia, joka puristaa päätä ja ahdistaa jo etukäteen.

Lapsena oli vain hauskaa, kun lahjoja oli paljon ja tyhjennetyt kääreet ja käherretyt pakettinauhat ja muovilaatikot ja pahvilaatikot ja muovipussit ja kuplamuovit täyttivät kokonaisen jätesäkin, mutta aikuisena odottaa pelonsekaisin tuntein lahjojen jakoa ja avaamista seuraavaa lahjakrapulaa. Se on se pahanolon tunne, joka seuraa kun havaitsee, että joku sai selvästi muita vähemmän  ja persoonattomampia lahjoja kuin muut ja että itse sai joltakulta jotain todella hienoa ja antoi vastalahjaksi pari kynttilää. Ja lapset nakkelevat lahjapaketeista kuoriutuvien uusien muovilelujen kaikki osat muutamassa minuutissa pitkin nurkkia ja leikkivät sen jälkeen tunnin verran hilpeitä ja mielikuvitusta kehittäviä leikkejä pakettiroskilla.

Vaikka kuinka vakuutellaan, että ei aikuisten kesken tarvitse mitään lahjoja vaihdella ja vain yksi lahja per lapsi, niin aina se lahjarumba jotenkin vain pääsee alkamaan. Tässä joitakin keinoja lievittää jouluaaton myöhäisillan ja joulupäivän LAHJAKRAPULAA:

- Ota esiin lahjaksi saamasi uusi kalenteri, käännä esiin seuraavan vuoden marraskuu ja kirjoita näkyvään kohtaan: Tänä vuonna voisimme korvata aikuisten joululahjat lahjoituksilla hyväntekeväisyyteen. Mieti jo etukäteen, mikä hyväntekeväisyyskohde sopii kullekin lahjansaajalle ja suunnittele alustavasti, millaisella "lahjakortilla" kerrot kyseiselle henkilölle, että olet häntä ajatellen tukenut sitä ja sitä kohdetta.

- Jos lapset saivat mielestäsi aivan tolkuttoman määrän tavaraa ja makeisia, keräile osa niistä piiloon lasten nukkuessa. Jos jotain takavarikoimaasi lahjaa erityisesti kaivataan seuraavina päivinä, voit antaa sen heti takaisin. Todennäköisesti kolmasosan tai puolet lahjoista voi laittaa piiloon ilman isompia protesteja. Anna piilotetut lahjat lapsille yksi kerrallaan seuraavien kuukausien kuluessa, niin kustakin lahjasta iloitaan varmasti enemmän kuin joulunaikaisesta lahjasekamelskasta.

Joulukuusenpallo lahjanarusta - Kerää talteen kaikki lahjanarusyheröt, avaa solmut ja virkkaa naruista joulupallo seuraavan vuoden joulukuuseen.

- Oikaise lahjapaperit, ota talteen isoimmat ja suorimmat palat ensi vuotta varten ja tee pienemmistä paloista muistipelikortteja lapsille (liimaa kauneimmat kuvat lahjaroskien joukosta löytyvien pahvinpalojen päälle, kaksi samanlaista korttia kutakin kuvaa). Kauniita kuvia ja yksityiskohtia voi myös leikata talteen ensi vuoden joulutervehdyksiin liimattavaksi.
Joulukoristeet laatikoissaan - Päällystä lahjojen mukana tulleet hyvät pahvilaatikot lahjapaperilla säilytyslaatikoiksi joulukoristeille, -korteille ja jouluaiheisille astioille. Laatikon sisältöä ei tarvitse arvuutella säilytyskomeroa tai keittiön kaappeja penkoessa. Joulupaperilla päällystetty pahvilaatikko sopii myös lahjan kääreeksi seuraavana vuonna ja lahjansaaja voi käyttää sen omien joulukorttiensa, koristeiden ynnä muiden pakkaamiseen joulun mentyä ohi (muista ohimennen huomauttaa lahjansaajalle, että pakkaus on tarkoitettu tällaiseen jatkokäyttöön, ellei hän sitä itse oivalla).

- Ota kuva lapsista leikkimässä kullakin lahjalla tai lahjavaate päällään ja lähetä kuva vuolaiden kiitosten kera lahjan antajalle. Tämä ilahduttaa lahjan antajaa ja lievittää hieman omaa huonoa omaatuntoasi, jos unohdit jopa laittaa joulutervehdyksen hänelle. Joulun jälkeen lähetetty "Hyvää uutta vuotta" -kortti on melko säälittävä yritys paikkailla jälkiään.

- Rentoudu ja ota rauhallisesti. Tämäkin joulu päättyy aikanaan ja pään puristus hellittää. Iloitse etukäteen jokaisesta joulukoristeesta, jonka jätät hankkimatta joulutavaran alennusmyynneistä. Muistele lämmöllä jouluruuhkissa tekemiäsi onnistuneita ratkaisuja: Sitä, kuinka kävelit kaupasta ulos ostamatta yhtään mitään mieluummin kuin ostit väkisin jonkin turhaa ja tekohauskaa henkilölle, jolle "on pakko olla joku lahja eikä se voi taas olla pelkkä suklaarasia" ja kuinka tuo henkilö näytti ihan tyytyväiseltä saamaansa teatterilahjakorttiin.


Suorita joulu -peli HS:n tapaan


Kysyttävää?


Alle kouluikäisten lahjontaa

Yllättävää kyllä, 2000-luvun internet-peleillä, tekniikka-Legoilla, Bratz-nukeilla ja Disney-dvd -elokuvilla kyllästetty lapsi osaa vielä innostua hernepusseista. Kokeile ja hämmästy. Valmistusohjeen löydät Ohjeita-sivulta.
Hernepusseja

Hernepusseilla voi ainakin

- pelata pakkas- ja sadepäivinä sisällä petankkia. Tätä varten tarvitaan hernepussisetti, jossa on vähintään  2 x 3 kpl samanvärisiä ja -painoisia pusseja + 1 erivärinen snadi-pussi.
- pelata parkettilattia-curlingia. Lattia siis lakaistaan ensin, sitten pelataan - pelin aikana ei harjata. Tarvitaan 8 pussin setti per joukkue.
- harjoitella tarkkuusheittoa joko sovitun heittoviivan takaa laatikoihin/ämpäreihin tähtäämällä tai antamalla esim. portaikon askelmille pisteluvut tikkataulun tapaan
- leikkiä aseetonta tölkkiammuntaa tai keilapallotonta keilausta sisätiloissa
- harjoitella jonglööritemppuja
- leikkiä tasapainoleikkejä liikkumalla hernepussi vuorotellen eri ruumiinosien päälle asetettuna

Lisäksi hernepussista saa erinomaisen ovistopparin, joka ei raavi lattiaan naarmuja eikä riko ovea, vaikka joku ryhtyisi stopparilla pönkitettyä ovea väkisin avaamaan tai sulkemaan.

Hernepusseja
Hernepussi soveltuu yhtä hyvin 7-vuotiaan kuin 1-vuotiaankin käsittelyyn, sisältö on myrkytön eikä siinä ole irtoavia pikkuosia eikä teräviä kulmia. Paristoja ei tarvitse vaihtaa, eikä lelun ääni ole korviahuumaava. Leikkijöiden äänenvoimakkuuden säätäminen on asia erikseen.

Täytemateriaaliksi käy kuivattujen herneiden lisäksi kokonaiset ohrasuurimot tai puuroriisi. Lelu on siis elinkaarensa loppupäässä suurimmaksi osaksi biohajoava. Sopivilla materiaalivalinnoilla siitä voi myös tehdä täysin luomutuotteen ja/tai suosia Reilua Kauppaa.


Kysyttävää?