Perhosefektin kierrätys- ja ekoilusivut

Pääsiäisaskartelu
kierrätys ja ekoilusivut.
Tervetuloa penkomaan!

Logoa klikkaamalla sivuston  aloitussivulle
Tämä sivu viimeksi päivitetty
2.4.2010

Artikkelit Materiaalit Sisustus Ohjeita Haastattelut
Jouluaskartelu Pääsiäisaskartelu Muut juhlat Kuvia
Uusi blogi
Lahjaideat Virkkaus- ja neulontaohjeita Vanha blogi Linkit
Ota yhteyttä!


Mitä kuuluu pääsiäiseen?

Värit: Ruohonvihreä, tipunkeltainen

Rekvisiitta: Tiput, puput, munat, tulppaanit, narsissit, rairuoho, pajunkissat (mahdollisesti värikkäin paperinauhoin ja höyhenin koristeltuina), maljakkoon tuodut koivunoksat hiirenkorvineen.

Alla olevassa kuvassa kasvaa ohraa, joka on mainio vaihtoehto perinteiselle rairuoholle.
Keinuva kestonarsissi on tehty maitopurkkivirkkauksena ja sen ohje löytyy alaspäin selaamalla.

Unohtuiko rairuohon kylväminen tai menikö kastelupuoli mönkään? Pikarairuoholla paikkaat tilannetta edes hiukan.


Heinäkenkä ikkunallaKeinuva kestonarsissi pääsiäiseksiKeinuva kestonarsissi maitopurkkivirkaten

Ohjeen tarkoitus ei ole esitellä minun taitojani, vaan antaa vinkkejä netissä surffaavien käsityöharrastajien omaan tekemiseen. Ohje on siksi viitteellinen ja nopeasti hihasta ravistettu  -  kuten aina.

Nestepakkauskartonki on erittäin hyvää käsityö- ja askartelumateriaalia. Tämä on ollut tiedossa siitä saakka, kun maitoa tässä maassa alettiin pakata kartonkipurkkeihin ja sitä ennen kudottiin mattoja suikaleiksi leikatuista maitopusseista.

Narsissilla on kuusi isoa lehteä ja tötterö kukan keskellä. Siitä tunnistaa narsissin.

Tee paperille malliterälehti ja kun sen muoto alkaa näyttää oikealta, leikkaa kuusi samanlaista terälehteä huuhdellusta, kuivatusta ja aukileikatusta maitopurkista. Muukin nestepakkaus käy, mutta maitopurkki on siksi hyvä, että sen toinen puoli on kokonaan valkoinen.

Näiden terälehtien pituus on noin 6,5 cm.
Terälehdet
Virkkaa terälehteen tiiviisti vierekkäin kiinteitä silmukoita kuvan mukaisesti. Virkkaus maitopurkin päälle
Kun yksi terälehti on virkattu täyteen, jatka tyynesti seuraavaan terälehteen lankaa katkaisematta.

Kuvassa olevat terälehdet näyttävät aivan pääsiäispupun korvilta. Piirräpä saman tien siihen jäljellä olevaan maitopurkkikartonkiin pääsiäispupun ääriviivat. Voit seuraavaksi virkata ruskealla tai harmaalla langalla pupun ripustettavaksi tai rairuohon sekaan tökättäväksi.
Seuraavan terälehden lisääminen
Kun kaikki kuusi terälehteä on virkattu täyteen kiinteitä silmukoita, voit katkaista langan ja käyttää langanpään terälehtien kantojen yhteenharsimiseen. Terälehdet valmiit
Seuraavaksi virkataan tötterö kukan keskelle. Tee kiekko ja kun se on tarpeeksi iso peittämään terälehtien paljaaksi jääneet kannat, lakkaa lisäämästä silmukkamäärää ja jatka pylväillä. Yksi pylväs kuhunkin edellisen kerroksen kiinteään silmukkaan. Tee reunaan pykäläreunus ketjusilmukoilla ja kiinteillä silmukoilla erivärisestä langasta.

Ohje:
4 kjs, 2 ks ketjun ensimmäiseen silmukkaan, toista 3 kertaa, 2 ks kuhunkin edellisen kerroksen ks:aan kerros loppuun, 1p jokaiseen edellisen kerroksen ks:aan kerros loppuun, 1p kuhunkin edellisen kerroksen pylvääseen kerros loppuun, toista vielä kerran, vaihda lanka.
1ks edell. kerroksen pylvääseen, ks seuraavaankin pylvääseen, 3 kjs, ks seuraavien pylväiden päälle, jatka kerros loppuun.
Keskitötterö narsissiin
Varsi syntyy kierrelehtikansioiden metallilangasta, jonka kunnollinen hamstraaja tietenkin laittaa aina talteen samalla kun heittää kansion lehdet paperinkierrätyslaatikkoon.

Metallilangan suoristaminen on kovaa käsille, joten fiksumpi kierrättäjä pyrkii pitämään kierteet alkuperäisessä muodossa kunnes tietää, mitä aikoo langalla tehdä. Tässäkin olisi voinut käyttää hyväksi niitä alkuperäisiä kierteitä, jos olisi irrottanut vihoista lehdet hieman pienemmällä voimalla ja kiireellä.
Rautalankaa kierrelehtiöistä
Kukan jalustaksi tarvitaan jotain, joka päällystetään jollain. Siihen pitää pystyä tekemään reikä rautalangan kiinnittämistä varten.

Tässä tapauksessa löytyi tarkoitukseen yksinäinen muovipurkin kansi. Nurinpäin käännetty viilipurkki, puunpala, styroksinpala tmv. olisi myös hyvä. Sokerilla kovetettu, virkattu pyörylä voisi myös olla hyvä. Sen voi kovettaa viilipurkin päällä hieman korkeammaksi jalustaksi, joka siis asetetaan pöydälle "kuppi nurin".

Päällystä jalusta nyt jollakin.
Purkin kansi
Kun kierrelehtikansion metallilangan kierteet eivät tässä tapauksessa enää ole jäljellä, siihen täytyy tehdä uudet kierteet vaikkapa tussikynän ympärille kieputtamalla.

Pihtejä tarvitaan metallilangan katkaisuun ja tiukimpien pikkukierteiden suoristamiseen ennen kynän ympärille kieputtamista.
Rautalangasta vääntäminen
Purkin kanteen neulalla reikä ja spiraalin alin kierre siitä läpi. Teipillä kiinni alapuolelta. Kukan varsi on valmis. Vieterin kiinnitys
Osat voi liittää yhteen monella eri menetelmällä. Minä käytin tällä kertaa kuumaliimaa. Liimapyssy
Kukka on nyt periaatteessa valmis. Tässä vaiheessa huomataan, että kukan jalusta olisi ehkä pitänyt päällystää ennen varren kiinnittämistä. Kestonarsissi koottuna
Narsissi on valmis ja keinuu hauskasti pienestäkin kosketuksesta. Jalustan päällystys olisi pitänyt tehdä paremmin ja ennen jalan kiinnittämistä, mutta toisaalta... prototyyppihän tämä vasta on.

Tee sinä vielä hienompia näitä ideoita soveltaen!
Kestonarsissi valmiihkona
Pikarairuoho


Joskus  -  eikä välttämättä ihan harvoinkaan  -  käy touhukkaassa lapsiperheessä niin, että rairuohot tai ohransiemenet saadaan kyllä kylvettyä, mutta kastelu joko unohtuu tai menee liiallisen puolelle ja kylvös epäonnistuu.

Alla olevassa Jacky Makupala -kylvöksessä taidettiin tehdä molemmat virheet ja jälki on sen mukaista. Kaikkiin purkkeihin ei myöskään riittänyt ohraa eikä rairuohoa, joten käytimme jatkeena salaatinteossa pesualtaan pohjalle jääneitä paprikansiemeniä ja jotain epämääräistä suoramainonnan mukana tullutta kesäkukkasiemenseosta.

Rairuohokylvös Jacky-purkeissaRairuoho Jacky-purkkiin
Pääsiäiskylvös itää

Tilannetta voi yrittää paikata pikarairuoholla tähän tapaan:

Pikaruohoa shampoopullosta pääsiäiseksiPikaruohoa shampoopullosta pääsiäiseksiHyvää pääsiäistä kaikille!
Kysyttävää?